"Non plus ultra"
Aquesta frase la va dir Carles I d'Espanya, qui la va utilitzar com el seu lema personal i com expressió del dinamisme del nou imperi espanyol. Aquest ha sigut el lema d'Espanya, a excepció de "Una, grande y libre". En l'actual escut constitucional, el lema està escrit al voltant de les dues columnes d'Hèrcules.
"Historia est magistra vitae"
Aquesta frase la va dir Ciceró a l'obra Oratore, qui va ser un polític, filòsof, escriptor i orador de l'antiga Roma, el que suggereix que "la història és mestra de la vida". La frase expressa la idea que l'estudi del passat ha de servir de lliçó per el futur i va ser un pilar important de música clàssica, medieval i la historiografia reneixentista.
"Altius, Citus, Fortius"
Aquesta frase va ser pronunciada per el baró Pierre de Coubertin a la inauguració dels primers Jocs Olimpics. El lema va ser ideat per Henri Didon per a la façana de la seva escola Alberto Magno de Paris.
"O tempora! O mores!"
Aquesta frase la va utilitzar Marc Tuli Ciceró a la seva primera catilinària, Oratio in Catilinam Prima in Sanatu Habita, a el seu discurs contra Catilina. La frase s'empra, generalment, en to jocós, per criticar usos i costums d'aquest, recordant l'època dels bons costums.
"Ave Caesar, morituri te salutant"
Aquesta frase és la que els gladiadors dirigien a l'emperador romà just abans de l'inici dels jocs dels gladiadors. Actualment s'utilitza en to sarcàstic o dramàtic quan es vol fer una acció de risc i d'èxit incert.
"Si vis pacem, para bellum"
Aquesta frase, encara que d'avegades s'atribueix erròniament a Juli Cèsar, en realitat deriva d'un passatge de l'escriptor romà de temes militars. Part d'aquesta frase s'ha convertit en un termini popular en el món de les armes ja que dóna nom a un calibre molt usat per les forces de seguretat de mols països.
"Pimum vivere, deinde philosophari"
Aquesta frase se li atribueix a Hobbes, encara que sembla que ja es va utilitzar amb anterioritat, al menys ja s'utilitza una expressió similar (oposada) a El Quixot.
"Divide et impera"
Aquesta frase, en política i economia, és una estratègia per guanyar o mantenir el poder.
"Panem et circenses"
Aquesta frase, d'ús actual, descriu la pràctica d'un govern per mantenir tranquil·la a la població o per ocultar fets controvertits que proveeixen a les masses d'aliment i entreteniment de baixa qualitat i amb criteris assistencials.
"Amicus Plato, sed magis amica veritas"
Aquesta frase la va dir Ammonio a la seva obra "La vida d'Aristòteles". La explicació d'aquesta frase radica la senzillesa de determinar les prioritats que afecten la vida de qui les utilitza.
"Summus ius sumprema iniuria"
Aquesta frase és una cita original de l'obra "De Officis" de Cicerón i va ser utilitzada més tard per molts autors.
dijous, 25 d’octubre del 2012
Mite Ròmul i Rem
![]() |
Mart i Rea Sílvia, embarassada de Ròmul i Rem |
![]() |
Rea abandona els bessons per protegir-los d'Amuli i els alimenta una lloba |
![]() |
Els romans raptant les dones sabines |
![]() |
Les dones sabines eviten la guerra entre els sabins i els romans |
dijous, 11 d’octubre del 2012
Música i llatí
"Ave Satani" és una versió satànica d'un cant gregorià amb varies frases en llatí.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)